Σεμινάριο: Ο μικρός Βιολόγος

Το Εργαστήριο Ανοσολογίας του ΕΙΠ διοργανώνει Σεμινάρια για μαθητές Δημοτικών Σχολείων με σκοπό να τους εισάγει στo πεδίo της Βιολογίας, μιας σημαντικής επιστήμης με ευρύ πεδίο εφαρμογών.

Οι μαθητές χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες (έως 8 άτομα) και παρακολουθούν με εναλλαγή τέσσερις ξεχωριστές θεματικές ενότητες, διάρκειας 30 λεπτών η κάθε μια. Τα παιδιά ασχολούνται ατομικά με τη μελέτη και ανάλυση δειγμάτων (πχ κύτταρα ανθρώπινου στοματικού επιθηλίου, τρίχες κεφαλής, έντομα, φύλλα κ.α.) στο φωτονικό μικροσκόπιο. Παράλληλα, μέσω διαδραστικού παιχνιδιού με τη χρήση Η/Υ, μαθαίνουν για την υγιεινή του σώματος και την ύπαρξη ιών και μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες). Πειραματίζονται -μέσω χρήσης τρυβλίων Petri- στην ανάπτυξη των βακτηρίων που υπάρχουν στα δάχτυλα των χεριών και αναλαμβάνουν την παρακολούθηση των αποικιών τις επόμενες μέρες στην τάξη τους. Τέλος, μέσω παρακολούθησης οπτικοακουστικών μέσων, ενημερώνονται τόσο για τον Louis Pasteur και το έργο του, όσο και για τα εμβόλια και τη χρησιμότητά τους.

[ipaper id=40192482]

Συνολικά, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον εργαστηριακό πάγκο, με τη συλλογή και παρατήρηση υλικού από τη φύση και τον άνθρωπο και κατανοούν καλύτερα  κάποιες από τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Το σεμινάριο διαρκεί δύο ώρες περίπου και είναι ανοιχτό για Δημοτικά Σχολεία, σε ορισμένες περιόδους του χρόνου.

Ομιλητές:

Αικατερίνη Χατζηϊωάννου
Ιωάννης Κάνιστρας
Αγγελική Σαλή
Μαρκέλλα Ζαννίκου

Πληροφορίες :  Δρ. Πηγή Λυμπέρη, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ανοσολογίας

Τηλ.: 210-6478808 / 807, Fax : 210-6478808, plymberi@pasteur.gr