Ε.Ο.Δ.Υ. Εργαστηριακή Επιτήρηση

Στο πλαίσιο συνεργασίας του Διαγνωστικού Τμήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ με τον Ε.Ο.Δ.Υ., για την επιδημιολογική επιτήρηση, πρόληψη, και καταπολέμηση λοιμωδών και ιογενών νοσημάτων, στο Διαγνωστικό Τμήμα διενεργούνται οι κάτωθι εργαστηριακές εξετάσεις των οποίων το κόστος καλύπτεται από τον Ε.Ο.Δ.Υ.

Γρίπη

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΡΙΠΗΣ Ή ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

https://eody.gov.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/

Λεϊσμανίαση

Η λεϊσμανίαση είναι μια παρασιτική ασθένεια που οφείλεται σε ενδοκυτταρικό παράσιτο (πρωτόζωο), του γένους Leishmania (Λεϊσμάνια). Οι πιο κοινές μορφές είναι η σπλαγχνική λεϊσμανίαση (καλα- αζάρ), η δερματική λεϊσμανίαση και η βλεννογονοδερματική.

Συνοδευτικό Δελτίο αποστολής κλινικού δείγματος για έλεγχο λεϊσμανίασης προς το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

https://eody.gov.gr/disease/leismaniasi/

Ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ανήκει στην οικογένεια των Αρμποϊών και στο γένος των Φλάβιιων. Εντοπίζεται στα άγρια πτηνά από τα οποία μολύνονται τα κουνούπια του γένους Culex (κυρίως το είδος Culex pipiens) και μεταδίδουν εν συνεχεία τον ιό συνήθως σε άλογα και ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν τους τερματικούς ξενιστές. Το καλοκαίρι του 2010, στην Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε μία σημαντική αύξηση ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας με άγνωστη έως τότε αιτία. Στους εν λόγω ασθενείς ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας ο ιός του Δυτικού Νείλου. Από το 2010 έως και σήμερα, καταγράφονται κάθε χρόνο στην χώρα μας κρούσματα Δυτικού Νείλου, με εξαίρεση το 2015-2016. Η περίοδος μετάδοσης ή ακόμα και ενδεχόμενης έξαρσης του ιού συνάδει με την περίοδο εμφάνισης και δραστηριοποίησης των κουνουπιών στην χώρα μας δηλαδή τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Η πλειονότητα των ανθρώπων (περίπου 80%) που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότερο από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Δεδομένου ότι αφενός δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό του Δυτικού Νείλου παρά μόνο συμπτωματική αγωγή, και αφετέρου δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο εως και σήμερα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της πρόληψης και της προστασίας μας από τα κουνούπια.

Συνοδευτικό δελτίο αποστολής κλινικού δείγματος προς εργαστήρια για έλεγχο λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/

Νόσος Chikungunya

Ο ιός Chikungunya είναι ένας νεο-αναδυόμενος ιός που ανήκει στην οικογένεια των Τογκαϊών, στο γένος των Φλάβιιων. Μεταδίδεται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes aegypti και Ae. albopictus. Το στέλεχος Ae. Albopictus (κουνούπι τίγρης) απαντάται στην Ελλάδα από το 2003. Ο ιός Chikungunya δεν είναι ενδημικός στην Ελλάδα αλλά αποτελεί μια συνήθη αιτία ταξιδιωτικών λοιμώξεων. Ο ιός απαντάται στην Νότια και πιο πρόσφατα στη Βόρεια Αμερική, στην Αφρική και στη Νότιο-Ανατολική Ασία. Σημαντικές, τοπικές επιδημίες έχουν προκληθεί στην Ευρώπη από εισαγόμενα κρούσματα, το 2007 στην Ιταλία, το 2010 και 2014 στη Γαλλία, ενώ το 2017 εντοπίστηκαν αυτόχθονα κρούσματα στις περιοχές αυτές. Τα πιο κοινά συμπτώματα της λοίμωξης με τον ιό Chikungunya είναι ο πυρετός και ο πόνος στις αρθρώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αρθραλγίες μπορεί να επιμένουν για μήνες μετά τη λοίμωξη. Ο ιός Chikungunya δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συνοδευτικό δελτίο αποστολής κλινικού δείγματος προς εργαστήρια για έλεγχο λοίμωξης από τους ιούς Δάγκειου πυρετού, Chikungunya, Zika

https://eody.gov.gr/disease/nosos-chikungunya/

Ιός Ζικα

Ο ιός Zika είναι ένας νεο-αναδυόμενος ιός που ανήκει στην οικογένεια των Αρμποϊών, στο γένος των Φλάβιιων. Μεταδίδεται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes aegypti και Ae. albopictus. Το στέλεχος Ae. Albopictus (κουνούπι τίγρης) απαντάται στην Ελλάδα από το 2003. Ο ιός Zika δεν είναι ενδημικός στην Ελλάδα αλλά αποτελεί μια συνήθη αιτία ταξιδιωτικών λοιμώξεων. Το 2015 προκάλεσε μια μεγάλη επιδημία στις ΗΠΑ όπου επιμολύνθηκαν τα κουνούπια φορείς και ο πληθυσμός δεν είχε ανοσία. Σημαντικές επιδημίες προκλήθηκαν το 2013-2014 στη Γαλλική Πολυνησία και το 2015-2016 στη Βραζιλία. Συνήθως, η λοίμωξη με τον ιό Zika προκαλεί ήπια συμπτώματα. Έχουν, όμως, αναφερθεί και περιστατικά σοβαρών νευρολογικών επιπλοκών (σύνδρομο Guillain Barré). Στην πιο πρόσφατη επιδημία στη Βραζιλία, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των περιγεννετικών δυσμορφιών, κυρίως μικροκεφαλίας. Είναι πιθανή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της σεξουαλικής επαφής και από τη μητέρα στο νεογέννητο μωρό.

Συνοδευτικό δελτίο αποστολής κλινικού δείγματος προς εργαστήρια για έλεγχο λοίμωξης από τους ιούς Δάγκειου πυρετού, Chikungunya, Zika

https://eody.gov.gr/disease/pyretos-zika/

Πολιομυελίτιδα

Η οξεία πολιομυελίτιδα είναι μία ιογενής λοίμωξη, η οποία αναγνωρίζεται συνήθως από την οξεία έναρξη χαλαρής παράλυσης.

https://eody.gov.gr/disease/poliomyelitida/

Δάγκειος Πυρετός

Ο Δάγκειος πυρετός ανήκει στην οικογένεια των Αρμποϊών και είναι το πιο διαδεδομένο είδος στο γένος των Φλάβιιων. Εχει τέσσερεις οροτύπους (DENV1-4) και μεταδίδεται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes aegypti και Ae. albopictus. Το στέλεχος Ae. Albopictus (κουνούπι τίγρης) απαντάται στην Ελλάδα από το 2003. Ο Δάγκειος ιός δεν είναι ενδημικός στην Ελλάδα αλλά αποτελεί μια συνήθη αιτία ταξιδιωτικών λοιμώξεων. Ενδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες σε όλες τις ηπείρους. Στην Ελλάδα, προκάλεσε μεγάλη επιδημία το 1927- 28 στην Αθήνα με >1.000 θανάτους, έκτοτε όμως έχει εκριζωθεί από τη χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις η λοίμωξη από το Δάγκειο ιό είναι ασυμπτωματική, μπορεί όμως να προκαλέσει ένα μεγάλο εύρος κλινικών συμπτωμάτων, από ήπιο εμπύρετο (Δάγκειος πυρετός), εξάνθημα έως σοβαρή αιμορραγική νόσο (Δάγκειος αιμορραγικός πυρετός) και θάνατο. Ο Δάγκειος πυρετός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας, μετά την ελονοσία, σε επιστρέφοντες ταξιδιώτες στην Ευρώπη. Ο Δάγκειος ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συνοδευτικό δελτίο αποστολής κλινικού δείγματος προς εργαστήρια για έλεγχο λοίμωξης από τους ιούς Δάγκειου πυρετού, Chikungunya, Zika

https://eody.gov.gr/disease/dagkeios-pyretos/

Top