Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας

Σκοπός λειτουργίας

Η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4521/2018, άρθρα 21-27.
Αποστολή της είναι να παρέχει, σε ηθικό και δεοντολογικό επίπεδο, εγγύηση αξιοπιστίας των ερευνητικών έργων που διεξάγονται στο ΕΙ Παστέρ.
Η Ε.Η.Δ.Ε. ελέγχει κατά πόσον ένα ερευνητικό έργο διενεργείται με σεβασμό στην αξία των ανθρώπινων όντων, στην αυτονομία των προσώπων που συμμετέχουν, στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς και με φροντίδα για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η Επιτροπή ελέγχει, επίσης, την τήρηση των γενικά παραδεδεγμένων αρχών της ακεραιότητας της έρευνας και των κριτηρίων της ορθής επιστημονικής πρακτικής.
Ο έλεγχος της ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας αποτελεί ουσιώδη εγγύηση αξιοπιστίας, ενισχύει την ποιότητα των ερευνητικών έργων, και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης και στην αποδοχή της έρευνας που διεξάγεται στο ΕΙ Παστέρ από το κοινωνικό σύνολο.
Η Ε.Η.Δ.Ε. αποτελείται από επτά (7) τακτικά μέλη με τους αναπληρωτές τους. Είναι επιστήμονες, με ειδίκευση σε θέματα έρευνας, ηθικής/βιοηθικής και δεοντολογίας της έρευνας. Εκλέγονται, με τριετή θητεία, από το Επιστημονικό Συμβούλιο και ορίζονται με απόφαση Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Τακτικά Μέλη

Σταυρούλα Τσινόρεμα

Πρόεδρος

Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Στέλλα Χαδιώ – Μάντζαρη

Κωνσταντίνος Κορναράκης

Αριάδνη Λ. Χάγερ-Θεοδωρίδου

Ουρανία Γεωργοπούλου

Σωτηρία Χαραλάμπους

Αναπληρωματικά Μέλη

Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου

Ιωάννα Μιχαλοπούλου

Ευαγγελία Παπαδάκη

Κωνσταντίνος Μουντζούρης

Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης

Πηγή Λυμπέρη

Εκδηλώσεις

Η Επιτροπή Βιοηθικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, διοργάνωσε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, ημερίδα με τίτλο: «Ηθικές Προκλήσεις στην Έρευνα με βιολογικό υλικό», στο Αμφιθέατρο του ΕΙΠ, Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων & της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Δείτε το υλικό της εκδήλωσης και φωτογραφίες

Πρόσκληση

Κάντε κλικ στην πρόσκληση για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος.

Πρόγραμμα

Top