Συμμετοχη του Ελληνικού Ινστιτουτου Παστερ στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θα συμμετέχει  και φέτος στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, που θα πραγματοποιηθεί 22-25 Σεπτεμβρίου 2022, στο Καστελλόριζο. Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου επανέρχεται δυναμικά για να δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού  να δουν, να ακούσουν, να κατανοήσουν, να πειραματιστούν, να σκεφτούν και να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία!

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, με κύριο σκοπό την προαγωγή της Έρευνας και της Καινοτομίας και την υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας, προωθεί ενεργά τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας στην κοινωνία  μέσω δράσεων εξωστρέφειας και Επικοινωνίας της Επιστήμης.

Στο 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θα παρουσιάσει τις δράσεις:

  1. «Η μέρα ενός κυττάρου»:

Η δράση είναι σπονδυλωτή, αποτελούμενη από 3 μέρη:

α. Παιχνίδι με το DNA: αντιγραφή γενετικού υλικού/ ιών/ κτλ, με χρήση κατάλληλων μοντέλων για επίδειξη & υλικών φιλικών για τα παιδιά για να φτιάξουν τα δικά τους μοντέλα

β. επίθεση παθογόνων: φωτογραφίες/ παιχνίδι με τη μορφή επιλογής σε tablet,

γ. παρατήρηση κυττάρων με το μικροσκόπιο

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 4-18 ετών.

  1. «Φέρνουμε τον βιομικρόκοσμο στα …μέτρα μας!»

Η δράση περιλαμβάνει τη 3D εκτύπωση βιομορίων και μικροοργανισμών, η οποία απευθύνεται σε κάθε ηλικία. Ο χρωματισμός των εκτυπώσεων, απευθύνεται κυρίως σε παιδιά μικρότερων ηλικιών, ενώ η εξοικείωση με την επιστημονική ορολογία, το bioprinting και τις εφαρμογές του στον τομέα της υγείας, σε παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών (μεγαλύτερες τάξεις Δημοτικού και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση)?

Παράλληλα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θα παρουσιάσει το εργαστήριο CSI – Τα αποτυπώματα ενός εγκλήματος υπό το πρίσμα της Βιολογίας (βασισμένο σε ιδέα του Σχολείου).

Η οργάνωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Μεγίστης, υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης/ Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Δειτε εδω το λινκ του φεστιβάλ με λεπτομέρειες για τη συμμετοχή