Εκπαιδευτική και Κοινωνική Δράση Υποδοχής Προσφυγοπαίδων Σχολικής Ηλικίας

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, (Ε.Ι.Παστέρ) κατανοώντας την ανάγκη ψυχαγωγικής, δημιουργικής και εκπαιδευτικής απασχόλησης παιδιών προσφύγων, σχεδίασε την  Εκπαιδευτική  και Κοινωνική Δράση Υποδοχής παιδιών προσφύγων σχολικής ηλικίας,  «Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, παστεριώνει το μικρόβιο της ξενοφοβίας».

Ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής και κοινωνικής  αυτής δράσης είχε ως στόχο να  καλύψει την ανάγκη μετάβασης των παιδιών σχολικής ηλικίας, από τη ζωή στους καταυλισμούς, κατά προτίμηση απομακρυσμένων περιοχών, στην πρόσβαση σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κουλτούρα που έχουν τη δυνατότητα να έχουν τα παιδιά των ελλήνων. Με τη δράση αυτή το Ε.Ι.Παστέρ, ήθελε να συμβάλει στην ήπια ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας εξασφαλίζοντας το κατάλληλο φυσικό, κοινωνικό και συναισθηματικό περιβάλλον.

Στόχος  επίσης ήταν η εν λόγω δράση  να  λειτουργήσει σαν προθάλαμος στην τυπική εκπαιδευτική διαδικασία, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό,  να οδηγήσει στην ομαλή ένταξη  των παιδιών προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες με συνύπαρξη ελλήνων μαθητών για αλληλεπίδραση, αναδεικνύοντας ότι η αγαστή συνύπαρξη είναι ανεξάρτητη από τη θρησκευτική ταυτότητα και την πολιτισμική διαφορετικότητα. Στη δράση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν τα εξής σχολεία: Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών, Εκπαιδευτήρια Π. Γιαννημάρα, 5ο Εργαστηριακό Κέντρο Ιλίου με τους συνοδούς καθηγητές τους.

Η πρόταση για να υλοποιηθεί η δράση αυτή,  έγινε το έτος 2016, στο Διεθνή Οργανισμό Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή και ξεκίνησε η συνεργασία. Στη συνέχεια το πρόγραμμα στήριξαν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι και έθεσαν την Δράση αυτή υπό την αιγίδα τους. Στο τέλος του έτους 2017 στη Δράση συμμετείχαν και  οι ΜΚΟ ARSIS και PRAKSIS.

  • 2018

Το  Ε.Ι.Παστέρ για δεύτερη χρονιά, υποδέχεται παιδιά από τις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) του ΥΠΠΕΘ και ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών προσφύγων με το εκπαιδευτικό και κοινωνικό αυτό πρόγραμμα  προσφέροντας  στα παιδιά, την ευκαιρία για δημιουργικό παιχνίδι και γνώση. Με  την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει  στην υποδοχή σχολείων και στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θέτει ένα δημιουργικό κρίκο στην αλυσίδα ενσωμάτωσης των προσφυγοπαίδων στην ελληνική κοινωνία, το εκπαιδευτικό σύστημα και τη σχολική κουλτούρα.

Δείτε αναλυτικά εδώ

1ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2-2018

2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2018

 

  • 2016-2017

Η έναρξη της δράσης έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 με μια γιορτή για όλα τα παιδιά του κόσμου. Τους μικρούς πρόσφυγες με τις οικογένειές τους υποδέχθηκαν εκπρόσωποι του Ε.Ι.Παστέρ, ομάδα ελλήνων μαθητών του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών, με τη συνοδεία των καθηγητών τους και της εξαιρετικής χορωδίας τους.

Δείτε εδώ video από την έναρξη της δράσης: http://www.ert.gr/institouto-paster-pasterioni-mikrovio-tis-xenofovias-video/

Το Ε.Ι.Παστέρ φιλοξένησε κατά τη διάρκεια του έτους 2016-2017 παιδιά πρόσφυγες έξι φορές. Η δράση σε όλη τη διάρκεια του έτους 2017, εμπλουτίστηκε με νέες παρουσιάσεις & νέα διαδραστικά στοιχεία τα οποία  ενσωματώνονταν  στο τρέχον πρόγραμμα κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, προσκαλώντας παράλληλα και ελληνικά σχολεία.

Δείτε αναλυτικά τις επισκέψεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες στη Δράση.

 

Eπιστημονικός Υπεύθυνος Δράσης

Καθηγήτρια Φωτεινή ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος Δ.Σ.

Τηλ.: 210-6478856, 210-6478860

Email : .img@.img">.img@.img

Οργανωτική Υποστήριξη- Συντονισμός Δράσης

Αγγελική ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, Γραφείο Ανάπτυξης και Προτυποποίησης

Τηλ.: 210-6478894

Email: .img@.img">.img@.img

Top