Επιδημία Ιλαράς στην Ελλάδα 2017

Ο ρόλος του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Ιλαράς & Ερυθράς

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρατηρηθεί συνεχιζόμενες επιδημίες ιλαράς τα τελευταία δύο χρόνια, με 20.000 κρούσματα και 48 θανάτους. Στην Ελλάδα, τα πρώτα κρούσματα ιλαράς δηλώθηκαν το Μάιο ενώ συνολικά το 2017 κατεγράφησαν 968 κρούσματα, το 71% των οποίων αφορούσε σε Ρομά ελληνικής υπηκοότητας, το 20% ανήκε στο γενικότερο πληθυσμό και το 9% σε άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας.

Από τα 968 κρούσματα, τα 566 επιβεβαιώθηκαν από το  Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς και Ερυθράς που εδρεύει στο Ε.Ι.Π. Επίσης, σε 60 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα απομονώθηκε ιός ιλαράς γονοτύπου Β3, ο ίδιος με αυτόν που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δύο θάνατοι από επιπλοκές της μόλυνσης με τον ιό σημειώθηκαν και αφορούσαν ένα βρέφος 11 μηνών και ένα παιδί 17 ετών. Έως και σήμερα (18 Ιανουαρίου 2018), η επιδημία συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα.

Ο ρόλος του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Ιλαράς και Ερυθράς είναι η έγκαιρη και έγκυρη επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων με ορολογικές και μοριακές μεθόδους και η καθημερινή ενημέρωση του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις «ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΗΨΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΙΛΑΡΑΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΑΣ» από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.